10 principii pentru o viață armonioasă de la un coach român


Abundența meme-urilor cu „entering 2020 like..” din feed-ul de instagram ne fac zilele acestea să privim cu speranță spre un nou început, să reflectăm asupra propriilor dorințe și să ne imaginăm toate modurile în care vom fi mai buni, mai performanți, mai fericiți anul...

Abundența meme-urilor cu „entering 2020 like..” din feed-ul de instagram ne fac zilele acestea să privim cu speranță spre un nou început, să reflectăm asupra propriilor dorințe și să ne imaginăm toate modurile în care vom fi mai buni, mai performanți, mai fericiți anul viitor. Deși suntem tentați să ne facem planuri pe termen scurt și să formulăm rezoluții de care uităm până la jumătatea anului, cel mai sănătos este să urmăm niște principii de care să ținem cont constant și pe care să le integrăm în modul nostru de a aborda viața. Pentru că este perioada listelor și a rezoluțiilor, Madi Rădulescu, Executive Coach și Business Managing Partner la MMM Consulting, ne-a pregătit o listă cu 10 principii de care să ținem cont pentru o viață armonioasă. Madi Rădulescu are peste 25 de ani de experiență în training, coaching și consultanță, în proiecte derulate pe unsprezece piețe, la nivelul cel mai înalt în organizație (top și middle management).

Desigur noțiunea de viață armonioasă este foarte personală și ce ne aduce echilibrul și armonie e foarte diferit. Am eu însămi o viață armonioasă? E o întrebare pe care mi-o pun mult mai des acum, în cea de-a treia parte a vieții mele: părinții s-au dus, copilul meu se pregătește de a intra în viață ajungând la maturitate, am o relație de familie plină de echilibru și iubire, iar profesional consider că sunt împlinită și am reușit ceea ce mi-am propus. Culeg acum roadele multor ani de muncă pasionată, învățare continuă și conectare cu oamenii.

Am urmat câteva principii, le-am deprins și testat în timp. Ele m-au scos la liman în momente grele. Sunt principii pe care le împărtășesc aici, cu cei cu care lucrez și despre care vorbesc ori de câte ori am ocazia.

1. Scopul în viață.

Alegeți un scop pe termen lung. Ceva care să însemne mai mult decât …ce fac anul ăsta, ce vacanță organizez, când îmi schimb mașina, ce mai cumpăr copilului de Crăciun. Scopul acesta pe termen lung nu are nimic cu verbul “a face”, este despre verbul “a fi”. “ Vreau să fiu un părinte bun, vreau să fiu un coach, un profesionist bun, vreau să fiu un coleg bun, vreau să fiu un cetățean bun, vreau să fii un profesor bun, un medic bun…” apoi, ce trebuie sa „faci” pentru „a fi” are multe declinări…

2. Consecvența.

Fără a fi obsedat, urmărește acest scop. Viața se deturnează când nici nu îți dai seama. La asta sunt bune, măcar odată la 3-4 ani, rezoluțiile: validează tu cu tine dacă ești încă pe drumul pe care ți l-ai propus și încearcă să înțelegi ce te ține departe de acesta. Mai este scopul tău valabil?

3. Selectivitatea.

Alege cu grijă bătăliile pentru că ele vor fi multe și uneori nu sunt bătăliile tale. Viața nu e un război. Ea ne poate pune la încercări. Competitivitatea este cultivată în mintea și sufletul nostru de mici și ne trezim cu ea ca adulți în angrenajul unor acțiuni complet contraproductive. Daca simți că trăiești un astfel de moment reconectează-te cu primul principiu.

4. Fii recunoscător.

Scrie pentru ce ești recunoscător, lucrurile mici devin amintiri importante. Am descoperit zilele trecute, în biroul meu, un borcan plin cu bilețele de acum trei ani. În acel an notam ce consideram important pe câte un bilețel. Chiar și momente bune cu fiica mea, despre vreun proiect de care eram mulțumită sau despre faptul că mi-am luat o ciocolată bună într-un moment în care mă simțeam depășită. Borcanul meu s-a transformat înainte de Crăciunul lui 2019 într-un moment emoțional și plin de bucurie. Uitasem lucrurile acelea, le-am retrăit și m-am încărcat de bine și de fericire.

5. Învață permanent cu deschidere și modestie.

Viața e atât de dinamică și se întâmplă atât de multe lucruri în jur încât orice aroganță de tipul „știu deja, știu eu mai bine” se va întoarce ca un bumerang și te va dezechilibra când te aștepți mai puțin. Rămâi cu mintea deschisă, citește, ascultă, fii curios și, în felul acesta, vei avea bucuria descoperirii în fiecare zi. Asta dă sentimentul că ești „în priză”, că ești tânăr, că este ceva pentru tine „pus deoparte”, te ferește de dezamăgire și, în ultimă instanță, de depresie.

6. Rămâi integru.

Nu face lucruri în care compromisul să se poată întoarce și să te rănească. Rămâi integru și loial valorilor tale. Clarifică aceste valori. Sunt atât de multe momente de îndoială sau momente în care suntem puși în fața unor situații în care decizia pare a fi îndoielnică încât, a avea un reper puternic interior devine o chestiune de igienă a minții și a sufletului.

7. Nu te lua prea în serios.

Menține-ți un sănătos simț al umorului și dezvoltă capacitatea de auto ironie. Dacă te iei prea în serios vrei sfârși de multe ori în ridicol. În plus, nivelul de stres va crește considerabil dacă depinzi mai mult de ce spun cei din jurul tău și de confirmările lor decât de propria ta modalitate de a face față lucrurilor. Îți pierzi identitatea.

8. Contribuie.

Fă lucruri care n-au nicio legătură cu banii: fii voluntar, angrenează-te în proiecte de educație, de civism, legate de sănătate, de sprijinul unor cauze umanitare. Ajută să-ți menții sufletul curat, îți arată valoarea conectării interumane, îți dau energie și îți le alimentează pasiunea pentru ceea ce faci în fiecare zi ca să-ți câștigi banii.

9. Vorbește cu tine.

Stabilește-ți o rigoare în a sta de vorbă cu tine însuți. Întreabă-te în mod regulat: ce-ar trebui să continui să fac pentru că fac bine, îmi face bine, îmi dă energie, îmi dă concentrare, îmi dă satisfacție, înfloresc…Ce ar trebui să încep să fac pentru că ar aduce mai multă împlinire și m-ar putea ajuta să-mi canalizez și mai bine eforturile? Ce ar trebui să renunț să fac pentru că este un comportament care, fie mie personal, fie celor din jur, dăunează. Fă acestă analiză cu onestitate. Dă-i valoare! În felul acesta, ești într-un parcurs continuu către a fi un om mai bun.

10. Prieteni buni.

Menține-ți un grup de prieteni mic dar apropiat în care să ai încredere. Cu care să poți discuta și lucruri care n-au nicio legătură cu munca ta, de la care să poți învăța, pe care să-i respecți, cărora să le poți cere feedback și de la care să accepți criticile ușor și cu multă dragoste. Ei sunt familia ta extinsă și îți vor aduce, în cele mai grele momente sprijin și îți vor desăvârși echilibrul.

 

Text inițial apărut în Harper`s Bazaar

Vrei să primești informații relevante despre coaching?