Reflectii de coach 2020


Avem nevoie de ancore in trecut. Totusi, pasul in fata e mai important.  Una dintre abilitatile esentiale, intr-o lume cu dinamica celei in care traim, este sa privim mereu inainte avand cu noi lectiile trecutului. Fara a ramane blocati acolo. Acest tip de mentalitate ajuta la...

Avem nevoie de ancore in trecut. Totusi, pasul in fata e mai important. 

Una dintre abilitatile esentiale, intr-o lume cu dinamica celei in care traim, este sa privim mereu inainte avand cu noi lectiile trecutului. Fara a ramane blocati acolo.

Acest tip de mentalitate ajuta la evolutie. Ce contribuie la asta? Felul in care utilizam momentul prezent pentru a reflecta la ce a fost, pentru a culege invatatura si pentru a porni cu incredere catre provocari viitoare.

Transformarea mentalitatii este posibila, genereaza rezultate rapid si ofera o energie creatoare de care nici macar nu suntem constienti.

imagine

Avem uneori tendinta de a cauta solutia perfecta. Asteptam pierzand oportunitati sau amanand proiecte care ar putea prinde viata.
Traim o epoca cu o dinamica extraordinara a innoirii. Experimentarea, incercarea si intelegerea ulterioara a ce a mers si ce nu sunt mult mai valoroase decat cautarea efemera a perfectiunii.

imagine

Fiecare dintre noi avem momentele noastre de cadere psihica sau emotionala. De critica. De deznadejde. Conteaza insa momentul in care luam decizia de a ne uita in cealalta jumatate a paharului. In cea plina. Nu pacatul de a vedea, din cand in cand, partea goala a paharului este cel care conteaza ci momentul algerii de a te uita dupa posibilitatile momentului si de a face pasul catre oportunitati.

Alegerea constienta de a te regrupa, de a aduna gandurile bune si forta ta interioara, va face diferenta.

imagine

Incertitudinea si ambiguitatea par sa dicteze zilele astea. Lucreaza la viziunea ta. Va fi la inceput mai multa confuzie, mai multa ceata. Repeta. Rafineaza. Clarifica. Momentul in care vei vedea care este pasul urmator, cu claritate, va ramane memorabil.

imagine

Imi amintesc auzindu-l pe Richard Branson intr-o conferinta ca are intotdeauna la el un carnetel, in buzunar. Ideile bune si povestile ce se vor scrie mai tarziu nu aleg momentul in care vin sau in care pleaca. Scrie, pune pe hartie bogatia ta interioara. Iti va face bine tie si ii va inspira pe cei din jur.

imagine

Pentru a face fata schimbarilor permanente si a le tine pasul e nevoie si de...o pauza. O pauza strategica. Un pas in spate care sa iti permita sa vezi lucrurile de sus. Sa iti permita sa realizezi ce nu este vizibil pentru tine. Sa poti realiza ce anume ar fi util sa scoti la suprafata, sa redescoperi, sa descoperi si sa inveti despre tine pentru a reusi sa iti pui in practica aspiratia. Viziunea.

imagine

Exista uneori perceptia ca, daca ducem cu noi in mediul de lucru povestile de viata, devenim prea vulnerabili.
Totusi, povestile noastre dau autenticitate actiunilor noastre. Cu conditia sa le lasam sa vorbeasca despre noi si sa traim momentul prezent dand voie altor povesti sa se nasca...momentul trait prin prezenta, creaza povesti valoroase.

imagine

Alegerile constiente ne dau putere...

imagine

 

In discutiile noastre aprinse se cheama "punct de vedere". Este despre noi, despre experienta, expertiza si convingerile noastre. Se pierde, de multe ori, contactul cu notiunea de "cautare a unei solutii comune". Ne uitam in directia gresita.

Gasirea solutiilor, ca responsabilitate a unei echipe, nu poate avea loc daca nu ne luam privirea de la...noi. Asa cum intram in discutie cu ideea noastra, cu punctul nostru de vedere, la fel vom iesi din discutie cu...solutia noastra. Solutie care, daca nu integreaza si nu incorporeaza viziunea de ansamblu, perspectiva largita, perspectivele celorlalti, are putine sanse sa devina "solutia noastra, a echipei."

Largeste perspectiva, asculta...linisteste egoul.

imagine

Ne planificam zilele, liste peste liste...liste personale, liste profesionale...de cele mai multe ori, daca purtam de pe o zi pe alta lucruri nerealizate, ne incarca sentimentul de nereusita, de apasare, suntem incurcati in dilemele perpetue ale alegerii intre important si urgent.

Va invit la experimentul de a plasa in capul listei voastre o buna intentie. Ce mi-as dori sa se intample, sa generez, sa fac, sa progresez, sa finalizez, sa aduc intr-un stadiu mai avansat astazi...sa imi revizuiesc lista mea si sa o provesc ca pe o lista de progres si nu ca pe o lista de potentiale lucruri de "carat" de pe o zi pe alta...

imagine

Begginer's mindset sau a avea mintea deschisa ca si cum nu ai sti nimic si ai fi extrem de curios sa afli, sa inveti, sa vezi o noua perspectiva...

Inseamna sa renunti, macar temporar, la prejudecata, evaluare si presupunere.

Masura in care putem renunta la ideile noastre preconcepute, masura in care devine ok pentru noi sa nu avem raspunsul intr-o anumita situatie, masura in care renuntam la atasamentul fata de modul nostru de a face lucrurile, la reteta noastra de succes. 

Aceasta masura se transforma in masura deschiderii cu care putem vedea noul, sansele pe care le aduce, oportunitatile pe care le creaza, libertarea de a putea crea, sansa de a putea colabora si genera impreuna cu ceilalti solutii care sa functioneze. Pentru mai multa lume...pentru o lume mai buna.

Inovarea, gasirea de solutii noi, capacitatea noastra de ascultare si de empatizare depind, in mare masura, de exersarea constienta a acestui tip de mentalitate.

imagine

Ramai liber in gandire, deshis la perspective diverse. 

Invatarea si evolutia, inclusiv cea spirituala au la baza o intelegere mai profunda, constientizare, claritate. In acest fel ai mai mult acces la resursele proprii, la caldura celor din jur, la potentialul de a fi implinit. 

imagine

2020 este si despre rabdare, in viziunea mea...O mare lectie de rabdare: cu noi insine, cu familia, cu colegii, cu prietenii, cu vremurile, cu pandemia, cu schimbarile si, reiau, mai ales cu noi insine...pentru a invata despre noi.

Rabdarea permite sa incetinesti putin ritmul, sa poti vedea din unghiuri greu accesibile cand esti in viteza, sa cumpanesti mai bine, sa alegi mai asumat. Sa inveti.

Asa se naste speranta. Speranta are nevoie de spatiu, de unghiuri deschise, de optiuni facute din nevazute, vizibile. Speranta nu porneste doar din optimism pur, are o mare doza de realism si de gandire cu o mentalitate ca solutia exista si este la fiecare dintre noi. E nevoie de atentie, de timp, de acceptare, de perseverenta, de rabdare. 

 

imagine2020 a fost ca un fel de drum ingust in fata caruia ne-am trezit, fara sa vedem prea bine ce este dincolo...Am avut nevoie de curajul de a pasi si de a experimenta ceva complet nou pentru multi dintre noi.


A trebuit sa pasim cu incredere, invingandu-ne teama. A trebuit sa intelegem care este teama cea mai mare si ce ne poate face sa continuam sa mergem catre un nou teritoriu.

Intre timp, unii dintre noi au reusit sa se bucure si de aceasta traversare si sa invete ceva nou despre ei insisi si curajul de a infrunta situatii neasteptate.

imagine

 

 

 

 

 

 


Vrei să primești informații relevante despre coaching?