De la Master la Masterful…călătoria continuă!


  Când începi călătoria aceasta de coaching o iei pas cu pas…întâi te întrebi dacă te vei descurca, apoi dacă ți se potrivește, apoi dacă ce ai ales să fie modul tău de lucru, modelul tău de coaching este cel mai potrivit…serii și serii de...

 

Când începi călătoria aceasta de coaching o iei pas cu pas…întâi te întrebi dacă te vei descurca, apoi dacă ți se potrivește, apoi dacă ce ai ales să fie modul tău de lucru, modelul tău de coaching este cel mai potrivit…serii și serii de întrebări, că tot suntem în lumea și sub spectrul întrebărilor. Te uiți la început ca la un proces de învățare, de acumulare, modele, tehnici, seturi de întrebări. ”Nu da soluția!” îți răsună în urechi consecvent…procesezi ce au gandit alții și au structurat pentru tine să îți facă drumul mai lesne. Avem nevoie de proces, de toți acești pași…până într-o zi în care începi să înțelegi semnificația, începi să trăiești natural, spontan din ce în ce mai multe comportamente descrise într-un set de competențe care, la început, pare o listă lungă de bife pe care le ai de bifat…

Am trecut prin toți pașii, cu perseverență, cu dedicare, cu răbdare, cu îndoială, cu teamă uneori, cu întreg amestecul de emoții prin care treci în orice fel de călătorie personală sau profesională, un parcurs foarte intim la care merită să ne întoarcem din când în când, să îl descriem, să îl rescriem, să îl înțelegem mai profund, să ne minunăm cum se vede astăzi altfel, diferit, cum te simți și înțelegi diferit…se schimbă prioritatea unor valori, se schimbă promisiunile pe care le faci ție, se schimbă detaliile care îți atrag atenția, se transformă ascultarea. Nu simți neapărat momentul, faci click la un moment dat și știi…că nu ai știut mai nimic în acest fel până la acest moment…se schimbă întrebările pe care ți le pui și procesul tău conștient de reflecție. Nu urmezi nici o rețetă, devine totul propria ta rețetă.

Una dintre întrebările fundamentale care merită răspunsul tău este ce stă în spatele motivației tale de a face drumul ăsta? Ce simți că te duce mai departe în momentele acelea de confuzie sau când nu iese nimic cum ți-ai dori?

Master este un nivel. Îl dovedești. Masterful…abia începe, are nevoie de propria ta traducere și internalizare. Un ușor sentiment de…nesiguranță, doar eși la început, un fel de sindrom al impostorului te încearcă, uneori. Singura recomandare pe care aș îndrazni să o fac este: ”Caută sprijin profesionist! Continuă să fii client de coaching, vorbește cu mentorul tău, mergi în supervizare, mergi în terapie dacă simți nevoia! Dar nu sta singur…!” pentru ca întreg acest proces de internalizare a noii stări – pentru că este o stare, nu o examinare – afectează felul tău de a fi coach. Și asta este ceva ce trebuie înteles, intuit, observat, păstrat, îngrijit, dezvoltat, crescut, rafinat, alinat, alintat…este noul tău ”eu”.

Un lucru la care mă gândesc este că începi să devii ”masterful” poate cu mult înainte ca examenul acela care te face Master să se întâmple, începe din momentul asumării lui ”a fi coach” și nu ”a face coaching”. Cel mai vizibil este că ți se schimbă relațiile în viața personală și profesională, se schimbă prioritatea unor valori, se transformă uneori valorile, se transformă prieteniile și colaborările și unele se sfârșesc. Și, ești cumva martor la asta dacă reușești și începi să îți asumi…

Călătoria personală este foarte… personală, intimă chiar și nu a fost clară și pragmatică, cel puțin nu pentru mine, a fost uneori grea, alteori voioasă și am descoperit aspecte care nu mai au nici o legătură cu definițiile mele anterioare. Câteodată vechiul tău eu dă din coate și iese la iveala, îți aduce aminte…călătoria continuă!

Curiozitatea: și să fii așa!

Am înțeles cu adevărat ce înseamnă să fii curios în privința omului din fața ta, cel care îți dă încrederea lui după mulți ani de coaching. Am aflat într-o zi cu suprindere, îl ascultam pe Ben Koh la unul dintre webinariile noastre când parcă m-a lovit. Unul dintre momentele acelea începând cu care ascultarea ta se transformă pentru că știi unde să te uiți, ți se arată ca o hartă cu care descoperi terenul de multe ori în ceață, uneori accidentat. Și propoziții precum ”Coachul, Folosește cunoașterea sinelui și propria intuiție în beneficiul clienților – Competența 2, Manifestă o mentalitate de coaching” sau ” Se pregătește mental și emoțional pentru sesiuni – Competența 2, Manifestă o mentalitate de coaching” capătă o dimensiune personală nu doar una tehnică. Te face autentic, favorizează dezvoltarea mentalității de coaching pentru că este despre felul tău de a fi.

Unul dintre lucrurile la care am învățat să fiu atentă a fost setul meu de credințe, convingeri, valori, stări, tot felul de bias-uri personale, cognitive sau emoționale care pot sta în calea unei curiozități autentice. Dacă nu îți cunoști și înțelegi filtrele – care, apropos, nu dispar, se pot atenua sau schimba – curiozitatea ta nu are cum să fie decât una tehnică, menită să caute următoarea întrebare…ideea de parteneriat se diluează, parteneriatul, deși căutat conștient și în bună credință nu ajunge să fie autentic…masterful. Și asta necesită analiză continuă și o practică reflexivă pe care nu le-am avut întotdeauna.

Călătoria continuă!

Parteneriatul: și să trăieși asta!

Noțiunea de parteneriat este ca aerul. Se spune că peștii nu văd apa în care înnoată. Așa e și cu parteneriatul. Îl găsesc extrem de ușor de încălcat și o facem de multe ori surprinzându-ne. O carte care m-a ghidat enorm în practica parteneriatului, pe care am citit-o, am ascultat-o și reascultat-o, pe care o am la îndemână…din care aleg capitole de reascultat când ma sui pe bicicletă este cartea lui Nancy Klein: ”The promise that changes everything: I wont interrupt.”

Parteneriatul este prezent în definițiile tuturor competențelor și în definiția fundamentală a coachingului în viziunea ICF de aceea este poate cel mai important de înțeles și însușit în toate nuanțele lui. Nu poți fi partener fără să fii autentic. Nu poți fi autentic dacă ești concentrat pe tine, pe ce ai de spus, de întrebat, pe performanța ta…e mai ușor de spus decât de reușit de fiecare dată și practica conștientă pare că e singura care ajută, bazată pe o disciplină a reflecției.

Pentru a înțelege nuanțele parteneriatului aleg să ascult și să particip la orice prezentare sau conversație cu coachi MCC experimentați care împărtășesc experiența și perspectiva lor. Ocazie bună de reflecție, e a lua câte un aspect cu care să fiu prezentă, la care să fiu atentă, să îl observ și să reflectez, să ma bucur de progres…

Călătoria continuă!

A nu ști nimic: și să crezi asta cu adevărat!

”(coachul…) Se simte confortabil să lucreze într-un spațiu al ne-cunoașterii. – Competența 5 – Menține prezența” este poate locul în care se deosebește cel mai mult înțelesul lui Masterful. Pentru că asta poate fi extrem de provocator. Nu te poți lupta cu gândurile tale pentru că lupta asta te îndepărtează și strică parteneriatul, devii curios despre tine și nu despre clientul tău. Dar poți învăța să te împrietenești cu gândurile tale și să le oferi într-un fel masterful, care să nu încalce parteneriatul…

Călătoria continuă!

O mărturisire sinceră pe care vă invit să o tratați cu delicatețe…și zâmbind, gândindu-vă la călătoria voastră, desenând-o.

A voastră,
Madi Rădulescu

 

Sursa: https://coachingfederation.ro/de-la-master-la-masterful-calatoria-continua/

 

Vrei să primești informații relevante despre coaching?