Esti manager? Vrei un team coach? Cum creezi un impact mai puternic intr-un timp mai scurt?


  Lucrez cu echipe, in procese de dezvoltare a echipelor de peste 20 ani. La inceput, desigur, mai formal, mai conceptual apoi, pe masura experientei si curajului dobandit prin reflectie, formare, expunere la proiecte, din ce in ce mai experiential si intuitiv, din ce in ce mai...

 

As dori insa sa discut aici despre nevoia de a ne calibra interventiile cu ajutorul unor instrumente de diagnostic care ne pot sprijini in a crea un impact mai rapid si mai puternic si care ne pot, de asemenea, crea un limbaj comun cu fiecare membru al echipelor cu care lucram.

Orice coach de echipa stie ca nu poti fi scalvul nici unui instrument. Instrumentul este menit sa iti ghideze abordarea, sa iti ofere informatii pe care nu ai oportunitatea sau timpul sa le observi direct, iti ofera sansa sa ai un punct de plecare obiectiv in discutiile cu echipa, cu leaderul acesteia, baza pentru orice fel de plan de actiune. Unua dintre cerintele ce apar in mod repetat in echipele cu care lucrez este nevoia de obiectivitate. Obictivitatea se traduce de cele mai multe ori ca venind dintr-o masuratoare bazata pe un model studiat stiintific, care, statistic vorbind este relevant si cu un grad ridicat de universalitate in privinta comportamentelor umane. Nu este despre lipsa de incredere a echipei in tine ca si consultant, coach, facilitator este nevoia oamenilor de a nu fi "priviti si evaluati subiectiv" asa cum au sentimentul ca sunt de multe ori evaluati si apreciati in viata de zi cu zi. Face parte din procesul de constientizare si de acceptare si de aceea, pentru un coach este esential sa aiba la indemana instrumente practice, pragmatice, usor de aplicat, nu foarte costisitoare si credibile in fata clientilor sai.

In abordarea sistemica a coachingului de echipa, diagnoza este o etapa de sine statatoare si extrem de importanta. Peter Hawkins, Profesor de Leadership la Henley Business School, afondator si Presedinte Emerit al Bath Consultancy Group and Chairman of Renewal Associates publica doua carti de esenta pentru coachingul de echipa: “Leadership Team Coaching” Kogan Page 2011&2014, “Leadership Team Coaching in Practice” Kogan Page 2014; “Creating a Coaching Culture” McGraw Hill 2012. Unul dintre aspectele subliniate de Hawkins este nevoia de instrumente adecvate de diagnostic.

Cu ce am lucrat in practica si cum m-au ajutat?

PerformanSe: Teambooster

Un instrument de evaluare al gradului de coeziune in cadrul echipei. Un grup de oameni performanti pusi la un loc nu formeaza o echipa performanta. Teambooster analizeaza un aspect foarte interesant pentru un coach: care este potentialul REAL de performanta colectiva a unei echipe?Descopera cum poti contribui la accelerarea procesului de preluare a echipei de catre un manager nou sau cum echipe existente sa functioneze in mod eficient, complementar si cu o mai buna dinamica. De unde vin problemele legate de performanta echipei pornind de la tendintele naturale de lucru ale membrilor sai, si sa identifici nevoile de dezvoltare.

Ce mi-a oferit Teambooster? O fotografie la minut mult mai riguroasa decat un interviu structurat. Am combinat raportul generat de instrument cu o discutie detaliata cu managerul echipei si cu echipa insasi, inainte de a porni in structurarea interventiei mele. Cel mai important beneficiu? Contextualizarea atenta a feedbackului, reducerea rezistentei fata de exercitiul de coaching de echipa, un punct de pornire perceput ca fiind extrem de obiectiv: "astia suntem, acum sa vedem ce putem face sa fim o chipa mai performanta!"(http://www.performanse.com/en/products-and-services/collective-performance/team-booster/)

Factorii de echipa pe care ii masoara Teambooster.

PerformanSe: Way Consulting

Simplu, pragmatic si extrem de usor de citit si discutat cu membrii echipei, individual sau in sesiuni de impartasire care sa conduca la un parcurs rapid catre intelegere reciproca. sau intelegere a sinelui si acceptare a obiectivelor de coaching atunci cand acestea vin din partea organizatiei, a superiorului. Dar, cel mai puternic aspect: setul de intrebari de reflectie care pot fi utilizate atat de catre coach dar mai ales de titularul raportului. Multe "aha-uri!". (http://www.performanse.com/en/products-and-services/behaviour-and-motivations/way-by-performanse/)

Persona Global: Modelul de incredere si raportul de interactiune sociala The Persuasive Communicator

Am utilizat setul de comportamente in interactiuni sociale care genereaza incredere in atat de multe workshopuri incat le-am pierdut si numarul. Un excelent tablou al preferintelor personale in interactiunile cu ceilalti la locul de munca incat subiectul modului in care putem fi o echipa si mai eficienta devine usor de abordat si lesne de inteles.

Deoarece intregul model se bazeaza pe studii de antropologie, de psihologie si de lingvistica, modelul stilurilor sociale si de generare a increderii interpersonala Persona Global este bine primit si poate fi utilizat atat in sesiuni de echipa cat si unu la unu.

Patrick Lencioni si disfunctiile in echipa

(http://www.tablegroup.com/books/dysfunctions) O metodologie bine pusa la punct, un mod de lucru cu echipele eficient si structurat. Pentru a insoti echipa de un tablou real al nivelului de disfunctionalitate este nevoie de practica si o insusire atenta si nuantata a modelului deci, ii sfatuiesc pe toti cei care doresc sa introduca in practica lor acest instrument sa studieze cu atentie si sa acseze metodologia originala de lucru nu numai chestionarul pe scurt disponibil si in cartea acestuia tradusa si disponibila in limba romana.

In acest an, la Conferinta aniversara 20 ani ICF, veti putea primi mai multe informatii despre PerformanSe. Va invit la conferinta! (http://www.coachfederation.ro/event/icf-on-tour-coaching-beyond-boundaries/)

==================

Daca sunteti coach si doriti sa schimbam impresii si sa discutam despre eficienta instrumentelor in coachingul de echipa

sau

daca sunteti manager si doriti sa sondam impreuna felul in care un team coach va poate sprijini in a va face echipa mai performanta va stau la dispozitie: madi.radulescu@mmmconsulting.

Sunt executive coach, team coach, facilitator si manager. Nu este lesne sa creezi o echipa performanta. Insa, cu un sprijin profesionist si o abordare constienta si consecventa este perfect posibil.

 

Articol publicat aici.

Vrei să primești informații relevante despre coaching?