Continuăm să ne antrenăm în această perioadă?


  Dacă vă spune cineva că sportivii de performanță vor putea să reia sezoanele de competiție și să obțină rezultate, fără antrenament în această perioadă de carantină sau în perioada post carantină, probabil că îi veți zâmbi în nas. Bănuim că, după...

 

Dacă vă spune cineva că sportivii de performanță vor putea să reia sezoanele de competiție și să obțină rezultate, fără antrenament în această perioadă de carantină sau în perioada post carantină, probabil că îi veți zâmbi în nas. Bănuim că, după posibilitățile pe care le-au avut sau și le-au amenajat acasă, cei mai cu dare de mână în propria sală de sport, alții în sufrageria proprie, fiecare a continuat să se antreneze în așa fel încât să se mențină în formă și să-și poată relua munca făcând față cât mai bine.

Care ar fi motivul pentru care lucrurile ar funcționa diferit în business? Această perioadă de întrerupere a multor activități, de mutare a majorității activităților de birou în “work from home”, fiecare pe unde a apucat, unii în sufragerie, alții în bucătărie, în timp ce copiii își fac lecțiile în camerele lor, a avut un impact important în nivelul de stress și de oboseală, a forțat formarea de noi obiceiuri, și a scos la iveală multe dintre deficiențele proceselor de muncă pe care companiile le purtau după ele de ani de zile… Ceea ce părea imposibil acum trei luni, lucrul complet de acasă, iată că s-a transformat într-un nou mod de a trăi și acum, în foarte multe companii, întâlnim oameni care sunt reticenți să se întoarcă la birou.

Dar așa cum sportivii nu pot înceta complet să se antreneze și trebuie să se mențină în formă, la fel și angajații și managerii lor au nevoie, de data asta, de un altfel de antrenament. Un antrenament de adaptare la schimbări dinamice, bruște, un antrenament de lucru cu presiuni venite din multe direcții, un antrenament de lucru și de adaptare în condiții de incertitudine și de ambiguitate în care, nici un plan nu este suficient de bun pentru că, nici un plan nu rezistă suficient de mult.

În ce constă antrenamentul pentru a deveni mai rezilienți? În primul rând, avem nevoie să înțelegem ce abilități conduc la rezistența noastră emoțională și mentală. Pentru că este vorba despre un set de abilități, iar aceasta este o veste bună.

Prin conștientizarea ariilor în care stăm bine vom putea întări acele abilități care ne ajută să facem față situațiilor dificile. Prin disciplina de a dezvolta acele arii care ne ridică provocări, vom putea reduce sentimentul de anxietate, de oboseală, de descumpănire sau chiar tentația de a renunța.

Rezistența este subiectul ideal pentru dezvoltarea prin coaching sau prin lucru cu întreaga echipă dacă dorești să faceți progrese și să reușiți ca echipă să faceți față mai bine situațiilor dificile și de presiune. A înțelege ce provoacă dificultate fiecăruia, a înțelege percepția despre ce este simplu sau complex, cum relaționează echipa cu situațiile de ambiguitate și incertitudine este, probabil, una dintre cele mai valoroase informații pe care le poate avea un lider, în aceste zile. Pentru că schimbările majore abia au început.

Pandemia nu a făcut decât să accelereze anumite decizii în organizație și să pună managerii care încă nu susțineau că munca flexibilă este o opțiune în fața unui fapt împlinit. Sunt foarte multe companii care în această perioadă nu au suferit din cauza pandemiei. Au fost și alte cauze: criza prețului petrolului, proiecte de digitalizare începute și care au trebuit accelerate în ultimele două luni, restructurări la nivel global ca o consecință directă a digitalizării începute de câțiva ani, schimbarea masivă în industria de Automotive… Toate acestea existau deja și se vorbea despre ele, însă pandemia le-a ridicat la suprafață și le-a făcut vizibile într-un fel în care a surprins pe mulți.

Oamenii reacționează diferit, au capacități diferite de a rezista presiunii, sunt mai mult sau mai puțin aliniați cu setul de valori pe care-l promovează compania și au, desigur, propriile povești personale pe care și le spun despre ei înșiși, au propriile aspirații și propria opinie despre prioritățile momentului.

De aceea, nu este de mirare că puțini oameni și-au înțeles chemarea chiar și în profesii vocaționale. Nu este de mirare că sunt mulți aceia care nu au un scop bine definit pentru viața lor personală sau profesională sau, dacă și au definit aceste scopuri, ele nu sunt pe deplin aliniate între ele și apare atât de menționatul dezechilibru între viața personală și viața profesională. Toate acestea influențează masiv felul în care, puși în situații dificile, reacționăm și ne revenim în cazul în care scopul la care am lucrat este afectat.

Un alt aspect important al rezilienței este capacitatea noastră de a lua hotărâri, de a acționa în situații în care suntem sub presiune, fără a face compromisuri și fără a ne pune sub semnul întrebării integritatea personală și profesională. Aceasta este o capacitate esențială și ea se antrenează pentru ca oamenii să devină puternici și să-și mențină direcția și dacă valul este neașteptat și are o dimensiune impresionantă.

Se discută mult în companii despre spiritul de echipă, sprijin și colaborare. Ei bine, capacitatea noastră de conectare, capacitatea noastră de a avea o așa numită rețea de sprijin este o abilitate importantă pentru a fi rezilienți. Pentru că în momente de presiune, de criză, a avea cu cine să te sfătuiești și cine să te încurajeze este foarte important. A fi rezilient înseamnă că îți construiești această rețea de sprijin în mod strategic, că te uiți conștient la oamenii cu care colaborezi bine, îți formezi obiceiul de a dezvolta și a consolida relații. Acest tip de abordare colaborativă te va ajuta în situații de criză să te simți în siguranță și să ai încredere că nu ești singur și vei putea face față.

Așa cum o abordăm și o dezvoltăm noi, reziliența este bazată pe un set de șapte abilități, măsurabile și antrenabile. Și este probabil mușchiul care trebuie antrenat cel mai bine în această perioadă pentru că încă nu avem manual de criză pentru situația prin care am trecut, iar viitorul nu poate fi niciodată programat așa cum ni-l dorim.

Această perioadă a definit cu claritate faptul că oamenii au putut fi foarte productivi de la distanță, că s-au realizat foarte multe lucruri la un nivel de detaliu poate mai scăzut sau la un nivel de rafinare repetată redus, însă companiile au dovedit că au capacitatea de a mișca lucrurile din loc și de a crea un nou sentiment de solidaritate. Este o dovadă de rezilientă, iar companiile care vor rezista în continuare sunt cele care vor reuși să mențină această flexibilitate și conectare interumană, să dezvolte și să încurajeze un leadership autentic care să țină în primul rând cont de oameni și de nevoile lor de adaptare, și dezvoltând în această zonă să aștepte rezultate ambițioase pentru business-ul lor. Poate că pandemia este o bună ocazie să punem caii înaintea căruței și să înțelegem că oamenii sunt cei care cresc și dezvoltă companii, sunt cei care trebuie antrenați la fel cum sportivii se antrenează înaintea fiecărei competiții.

 

 

Vrei să primești informații relevante despre coaching?