VUCA (Volatile, Uncertain, Complex, Ambiguous) pare că s-a dus. Și nu că nu ar mai fi vorba despre un mediu volatil și incert sau extrem de complex. Acestora li se adaugă ceva mai greu de suportat chiar și pentru oameni maturi, bine antrenați pentru decizii importante și pentru a purta responsabilități mari pe umeri, așa cum sunt leaderii din organizațiile cu care lucrez. Nu sunt supraoameni dar au căpătat experiența unor împrejurări care i-au întărit, i-au făcut rezilienți și adaptabili deși, în aceste zile de început de 2025, cu toții suntem puțin depășiți de evoluțiile neașteptate, rapide și cu consecințe greu de estimat corect a evoluțiilor globale, în societate și în economie. Ce se adaugă vine sub acronimul BANI - ironic, nu? Azi totul pare mai degrabă despre bani și nu despre valoare, deși acest acronim înseamnă altceva:
- Brittle - fragil, casant. Totul pare că se năruiește ca un castel de cărți de joc în momentul în care speram că omenirea a înțeles destul de multe despre VUCA, viața și munca după pandemie, schimbarea regulilor în piață, totul digital și AI, ne-am antrenat pentru flexiblitate și adaptabilitate și am început să înțelegem beneficiile colaborării și a deschiderii către soluții inovative. Oamenilor, după pandemie, începuse să le fie, din nou, mai bine cu toate sincopele și amenințările geo-politice și sociale pe care le urmăreau de la distanță prin lentilele social media. Azi nu ne mai este nimic garantat.
- Anxious - generații tinere mult mai anxioase asupra vieții și scopului lor în viață, societăți care încep de cca. 2 ani să devină mai îngrijorate în legătură cu tendințele extremiste, companii îngrijorate de capacitatea lor reală de a se adapta lumii ghidate de AI. Generații mai mature (generația Y) care încearcă anxietate față de felul în care copii lor vor beneficia de toată evoluția tehnologică și generația X, cu ochii pe pensia care se apropie și plină de anxietăți legate de ultima etapă profesională și noua etapă de viață care va începe, într-o lume pentru care puțini sunt pregătiți.
- Non-linear - efectul de cauzalitate există dar este haotic și ritmul atât de intens face imposibil de urmărit logica multor întâmplări și evenimente. Totul este condus mai degrabă de emoție, instincte ațâțate și răni cărora cineva le tot ia coaja imediat ce aceasta s-a format.
- Incomprehensible - de neînțeles. Aici e o listă lungă.
În această realitate, sunt câteva teme care apar recurent în conversațiile de coaching, mai ales cu cei de la vârful companiilor:
- cum menținem o direcție pe termen mediu și lung care să ofere stabilitate companiei și locurilor de muncă. Oamenii sunt preocupați de stabilitatea lor și a familiilor lor și productivitatea depinde de asta. Oamenii spun că au nevoie de vizibilitate și transparență față de direcția pe termen mediu și chiar lung.
- cum menținem un nivel de implicare adecvat în condițiile insecurităților din societate și a radicalizării discursului public care accentuează sentimentele negative inerente schimbărilor organizaționale, de multe ori insuficient înțelese și explicate.
- cum menținem un climat bun în condițiile supra aglomerării date de transformarea sistemelor și proceselor companiilor și nevoia inerentă de adaptare care încetinește și induce tensiune. Învățare și dezvățare în același timp, reprioritizări continue.
- cum generăm predictibilitate și stabilitate într-o lume dinamică, rapidă, aparent fără reguli
Indiferent de tema organizațională care îi preocupă pe cei ce conduc afaceri, direcții de business, departamente sau doar echipe de execuție, în procesul de coaching sau de sparring partnering ajungem invariabil la momentul răspunsului la întrebarea: ce este cu adevărat important pentru tine? Ce dorești să lași în urma oricăror acțiuni ai putea imagina? Cine ești tu, ca lider? Cine vrei să fii?
În dorința de a structura procesul procesul de coaching și de a crește impactul și rezultatele acestuia, în abordarea COACHING for CLARITY, CHOICE, CHANGE o etapă esențială este construirea declarației fundamentale de scop și de valori. Aceasta stă la baza oricărei viziuni sau misiuni asumate.
Înainte de orice, aș dori să subliniez că acesta NU este un exercițiu teoretic, de trecut la ”și altele”. Este un exercițiu menit să ofere direcție și claritate mai ales în momente de criză, de copleșire, de confuzie, de tensiune și conflict. Exercițiu care duce la esența omului din rolul pe care îl are și care îl pune în valoare sau îl provoacă.
Declarația fundamentală de scop și de valori
Suntem crescuți și devenim adulți sub influența unui set puternic de convingeri, obiceiuri și tradiții din familie și din mediul care ne formează. Toate acestea ne dau perspectivă asupra vieții, asupra oamenilor, asupra binelui și răului, asupra a ceea ce este oportun sau nu în diferite momente, asupra relațiilor sau ambițiilor de mai târziu. Ne pregătesc pentru vremuri bune sau rele într-un fel unic. În acest fel, devenirea noastră în rol de leader, om care este responsabil și care ghidează alți oameni, este marcată de toate aceste convingeri și valori personale dezvoltate în ani mulți, conștient sau, de cele mai multe ori, nu.
Ne arătăm lumii fiind ghidați de ceea ce suntem în profunzime în complexitatea cu care am fost dăruiți, educați, formați și modelați atât de cei care ne-au influențat până la maturitate dar, mai ales, de felul în care am ales apoi conștient să ne modelăm și să ne desăvârșim la maturitate prin dezvoltare personală, citit, împărtășit și prin reflecție.
Vă invit, înainte de a citi mai departe, la un exercițiu simplu: deschideți un tab nou al LinkedIn. Căutați persoane care conduc companii și citiți pentru câteva minute comentariile lor (dacă le fac) sau postările lor (dacă le fac). Alegeți pe cineva la care vă uitați cu admirație sau despre care știți că are rezultate bune, este un lider respectat și despre care se spune că este un om bun. Analizați ”din elicopter” cuvintele pe care le folosește în mod repetat, credințele pe care le exprimă despre succes, despre oameni, despre direcția pe care o ia lumea. Ce puteți observa?
Leadershipul este, în primul rând o chestiune de caracter. Caracterul se vede în ceea ce facem și ce spunem în mod consecvent, în obiceiurile noastre de interacțiune cu mediul.
Vă invit să căutați în biografiile unor oameni care au influențat planeta aceste aspecte.
Sir Richard Branson, de exemplu, un antreprenor care a influențat viețile a sute de mii de oameni prin inițiativele sale spune ”Părinții mei m-au învățat să caut ce este mai bun în oameni!” și asta a dus la scopul său manifest în fiecare inițiativă antreprenorială: să aducă oamenii împreună! Pentru că, una dintre credințele sale fundamentale este că oamenii au potențialul de a crea lucruri extraordinare pentru omenire. Ei trebuie aduși împreună și animați în acest sens, într-un mediu în care fiecare să se poată regăsi și să poată învăța.
Sir Richard Branson, fondatorul The Virgin Group - Declarația de scop și valori: Să mă distrez în călătoria [mea] prin viață și să învăț din greșelile [mele].
Putem explora biografia lui Steve Jobs, un alt exemplu de reușită cu o claritate excepțională asupra scopului său de viață. Scopul său, conform biografiei lui Walter Isaacson „Steve Jobs”, a fost „să construiască o companie durabilă care să acorde prioritate oamenilor. Orice altceva – produse și profituri – deși este important, ar fi secundar. Tehnologia nu este nimic. Important este să ai încredere în oameni.”
”Fii orientat spre scop” spunea Jobs. Încă de la început, a avut o viziune și a știut unde se duce. El a vrut să facă ”produse uimitoare”, să creeze ”o companie durabilă” și să lase o „moștenire„. Și le-a făcut pe toate trei. Dar acest lucru a fost realizabil pentru că a avut un scop clar de la început. Jobs spune că pentru el este importantă ”simplitatea care vine din cucerirea, mai degrabă decât din simpla ignorare, a complexității.”
„Timpul tău este limitat, așa că nu-l irosi trăind viața altcuiva. Nu fi prins de dogme – care înseamnă a trăi cu rezultatele gândirii altora. Nu lăsa zgomotul opiniilor altora să-ți înece vocea interioară. Și, cel mai important, ai curajul să-ți urmezi inima și intuiția.” Steve Jobs
Trecerea în revistă a acestor convingeri, credințe și valori, nuanțarea lor, identificarea acelor unghiuri care devin convingeri limitative în relația cu noi înșine, cu oamenii pe care îi conducem, cu alți stakeholderi (de la acționari la clienți sau autorități), este un exercițiu de igienă. Dacă este să continui cu exemplul lui Richard Branson, tot el spune că reflecția constantă asupra scopului și rolului personal este fundamentală pentru a putea reuși.
Valorile nu sunt cele care explică interesele de moment. Interesele de moment sunt însă formulate și aduse în realitate prin prisma valorilor personale, a ceea ce suntem. Interesul de moment al unui leader este să obțină cu echipa sau organizația sa un anumit tip de rezultat. Răspunde la întrebarea CE avem de făcut, CE vrem să obținem, CE rezultat așteptăm? Ce va face însă ca rezultatul să fie sustenabil, solid, multiplicabil depinde de mulți alți factori și răspunde la alte întrebări fundamentale:
- DE CE este important acel rezultat - ce îl prioritizează în fața altui tip de rezultate pe care le cauți?
- DE CE cauți acel tip de rezultat - în ce crezi, ce te ghidează, ce dă calitate rezultatului pe care îl dorești?
- CE te ghidează în a obține acel rezultat într-un anumit fel, într-un anumit climat, cu anumite costuri?
- CE încerci să eviți procedând astfel? CE încerci să atragi?
- CUM pui toate aceste lucruri în practică?
Declarația de scop și de valori încorporează esența acestor răspunsuri și le ridică la nivelul unor afirmații universale despre cine ești. Poți alege să faci publică această declarație sau poți alege să o menții intimă, ca un ghid personal. Pe măsură ce devine din ce în ce mai clară această declarație de scop personal, ea contribuie la creșterea maturității tale de leadership și oferă siguranță în acțiune și decizie.
Am descoperit, fiind în apropierea unui alt mare gânditor și autor John Mattone (John Mattone Global.Inc), autor al ”The Intelligent Leader: Unlocking the 7 Secrets to Leading Others and Leaving Your Legacy” și al altor cărți esențiale leadershipului și coachingului executiv, impactul unei a ceea ce el numește ”Core Purpose Statement”: mai mult decât un exercițiu rațional de inventariere a credințelor și valorilor personale. Un exercițiu reflectiv parcurs în iterații pentru a ajunge cu adevărat la cine ești, cum gândești și cum simți. Un exercițiu care dezvăluie și sufletul pe lângă minte. Un exercițiu de calibrare personală, de liniștire uneori, de clarificare.
- Declarația de viziune definește cum arată viitorul.
- Declarația ta de misiune explică cum îți îndeplinești scopul - ce faci și pentru cine.
- Definirea ”Core Purpose statement” - declarația fundamentală de scop personal, dă acces la acele aspecte interioare, de caracter care modelează felul în care ne prezentăm lumii și pe baza cărora acționăm. Arată motivul pentru care exiști.
Pași de parcurs în scrierea declarației tale fundamentale de scop și valori
- Dă-ți voie să gândești, ca într-un joc infinit cum spune Simon Sinek, ca și cum lucrurile nu s-ar termina odată ce ai atins un obiectiv și trebuie să treci la altul. Dă-ți voie să gândești cu adevărat pe termen lung, până la finalul vieții, ce vrei să lași în urmă, pentru ce vei putea spune că ai fost aici, în această lume, ce ai putut crea prin felul tău de a fi
- Dă-ți voie să te gândești ce îți aduce bucurie când ești în preajma oamenilor cu care reușești să pui în practică planurile, intențiile și visurile tale
- Folosește, așa cum recomandă și John, un limbaj simplu, ne-pompos, fără emfază, fără cuvinte mari
- Dă-ți voie să nu termini niciodată...este un proces permanent de reviziuire și viața, dificultățile, bucuriile și reușitele îți vor da din plin ocazia să vrei să revizuiești declarația ta fundamentală a scopului personal: cine sunt eu de fapt, ce sunt pentru ceilalți, familia mea, oamenii cu care fac echipă, oamenii pe care îi conduc, pentru organizația care mi-a dat mandatul și încrederea?
- Scrie într-un fel care să îți permită să o pui ușor în practică: verbe, acțiuni, formulare la timpul prezent, persoana I. ”Sunt...fac...ofer...dezvolt...” evitând formulări ambigue sau care arată doar întenția de tipul ”aș vrea...o să...etc.”
- dă-ți voie să fii atât de vulnerabil și onest cu tine încât să poți verbaliza ce este cu adevărat important pentru tine, în orice rol ai avea personal sau profesional (fiu, fiică, tată, soț, frate, soră, mamă, soție, prieten sau prietenă etc., superior ierarhic sau coleg de echipă, subordonat sau membru într-o echipă de proiect, antreprenor, manager sau liber profesionist...) - lista ta de valori pe care să o poți restrânge la cele 3-4 care se vor reflecta în ceea ce asumi în declarația scopului fundamental.
Scopul tău fundamental este punctul în care talentul, abilitățile și felul în care ai fost dăruit se intersectează cu o nevoie a lumii din jurul tău. Descoperirea acestui scop și trăirea în acord cu acesta nu este un eveniment unic ci evoluează de-a lungul vieții tale. - John Mattone
Câteva întrebări de ghidaj
Coach-ul tău te va ghida poate și către alte arii de explorare, cu răbdare, fără judecată de valoare. Iată câteva întrebări care te pot sprijini să începi:
- Ce lucruri mi se par cele mai energizante, împlinitoare?
- În ce domenii spun oamenii că îi inspir?
- De ce sunt cel mai pasionat?
- Ce mi-aș dori cu adevărat să fiu și să fac în viața mea?
- Care sunt cele mai mari puncte forte ale mele?
- Cum vreau să fiu amintit?
- Cine este acea persoană care a avut cel mai mare impact pozitiv în viața mea?
- Care au fost cele mai fericite momente din viața mea?
- Care au fost cele mai împlinitoare momente din viața mea profesională?
- Care au fost cele mai inspiraționale momente din viața mea de leader?
Rolul unui coach este să inspire, asculte, reflecteze ce aude, să ajute clientul să-și conceapă cu intenție declarația scopului său fundamental, împuternicește clientul, adoptă o poziție care să aducă claritate și precizie, creează o deschidere a unui spațiu fără judecăți de valoare pentru experimentare și succes.
Resurse utile: