Cărți (și) pentru vacanță - de minte și de suflet


  Orice vacanță aduce dorința de deconectare. Cum facem asta cel mai bine? Mai jos câteva recomandări de cărți de minte și de suflet. Evident că vacanța aduce dorința de deconectare. A face orice altceva este o necesitate pentru a putea să ne încărcăm bateriile și a...

 

Orice vacanță aduce dorința de deconectare. Cum facem asta cel mai bine? Mai jos câteva recomandări de cărți de minte și de suflet.

Evident că vacanța aduce dorința de deconectare. A face orice altceva este o necesitate pentru a putea să ne încărcăm bateriile și a schimba perspectiva, pentru a fi capabili din nou să ne conectăm la capacitatea de a vedea lucrurile pozitiv și posibil. Se spune că e bine să nu  mergi la supermarket atunci când ți-e foame și să nu iei decizii atunci când ești obosit. Invitația este să amânați puțin lucrurile foarte importante care vă framântă de la birou pentru după vacanță și să alocați timp pentru voi printr-o odihnă activă a minții, citind despre oameni interesanți și despre diverse moduri de a ne dezvolta personal. Mă opresc astăzi, aici, la cinci lecturi interesante pentru vacanță dar, nu numai…


Burnout – cum să spargi cercul vicios al stresului

O bună prietenă mi-a oferit, de curând, cartea Burnout – cum să spargi cercul vicios al stresului. Nimic mai potrivit pentru o lectură de vacanță pentru că, în primul rând, vacanța îți oferă posibilitatea să aplici câteva dintre tehnicile pe care ni le propun Emily și Amelia Nagosky și, pentru că, poate fi un punct foarte bun de pornire pentru a reseta anumite perspective și a preveni pe viitor ca burnout-ul să se instaleze în viața ta. Pare o carte scrisă pentru femei, însă nu vă lăsați înșelați de mesajele care se adresează mai ales doamnelor. Este o carte despre oameni care muncesc mult, de foarte multe ori extrem de pasionați de ceea ce fac, oameni care nu reușesc să spună Nu și care, se simt foarte responsabili de rezultatele lor. Acești oameni își forțează limitele și ajung în situația în care se epuizează. Vă regăsiți măcar jumătate în cele de mai sus? Veți descoperi că este o carte care se citește repede și plină de învățăminte.

Am putea scoate de pe rafturi și (re)citi autobiografia generos redată în cartea OPEN – Agassi. Este o extraordinară poveste de viață, o poveste despre reziliență și perseverență, înainte de a fi biografia unui campion pe care-l cunoaște o planetă întreagă. Mi s-a părut extraordinară vulnerabilitatea arătată în această carte, vulnerabilitate care inspiră și te face să-ți dorești să reușești asemenea lui Agassi, să te simți alături de el și, îți activează empatia pe care poate nici măcar nu erai conștient că o ai. Întâlnești în această carte numeroase, pe care le poți vedea pe arenele de tenis, ceea ce te face să te simți conectat la ea, fiind plină de actualitate. 

 

Sunt aici, acum – Exerciții creative de autocunoaștere?

V-a picat cumva în mănă cartea: Sunt aici, acum – Exerciții creative de autocunoaștere? Ei bine, aceasta te poartă dintr-o călătorie de autocunoaștere amuzantă și care poate fi parcursă la umbră, pe plajă, având la îndemână cartea și un creion. Și, dacă aveți în preajma voastră copii la vârsta pre-adolescenței cărora doriți să le deturnați atenția de la telefoanele mobile puteți să discutați într-o atmosferă foarte relaxată despre emoțiile lor despre înțelegerea propriilor gânduri, despre ce ar putea ajuta să devină mai conștienți de propria creștere și cum să se concentreze mai bine atunci când au nevoie, despre ce înseamnă zona de confort și de ce este important să ne dorim să dezvoltăm relații bune cu cei din jur, ce înseamnă binele și răul în perspectiva fiecăruia și pe care, uneori ne este mai dificil să le abordăm neavând cuvintele la îndemână. Acum, cu această carte am putea găsi cuvintele potrivite și avem abordări lejere, prin joc și chiar mini – concursuri între noi, membrii aceleiași familii, în așa fel încât, dezvoltarea personală și relațiile cu cei mici să capete și mai mult sens, în vacanță.


Lisa Brennan-Jobs: Smallfry – O poveste de viață și de familie

Despre viață și despre relații între părinți și copii, felul în care relațiile pot deveni dureroase și se pot transforma pe măsură ce copiii devin adulți, o lectură profundă este cartea jurnalistei Lisa Brennan-Jobs: Smallfry – O poveste de viață și de familie. O carte scrisă cu mult talent, o declarație copleșitoare de dragoste a unei fiice pentru tatăl iei, o poveste dureroasă în care ne putem regăsi, pe alocuri, fiecare dintre noi în relațiile cu părinții. O reflecție despre ce este important în viață și cum se vede acest lucru de pe palierul fiecărei generații. 


Marcia Reynolds: Cum liderii transformă conversațiile dificile în oportunități – Zona de disconfort

Și, pentru cei care sunt pasionați de leadership și doresc ca după această deconectare să aibă o legătură mai bună cu colegii lor, o carte revelatoare și accesibilă în același timp, despre dezvoltarea personală și a relațiilor sănătoase. Cartea scrisă de Marcia Reynolds: Cum liderii transformă conversațiile dificile în oportunități – Zona de disconfort. Desigur toți cei care sunt preocupați de coaching o au ca lectură obligatorie, însă pentru cei care conduc oameni sau coordonează echipe în diverse proiecte, chiar și cei pentru care conducerea altor oameni nu face parte din rolul lor, dar își doresc o relație mai bună cu șeful lor, această carte poate fi o fereastră deschisă către a înțelege psihologia conversațiilor dificile.

 

În felul în care evoluează lumea, pentru a face față ritmului alert al dezvoltării și pentru a ne menține sănătoși mental și emoțional, învățarea nu este doar un proces despre care se spune că ar trebui să fie continuu. Învățarea este un ingredient al vieții noastre zilnice și, așa cum ne îngrijim de hrană, e nevoie să ne îngrijim conștient și de dezvoltarea noastră emoțională și de găsirea soluțiilor pentru a face mai bine față tuturor presiunilor. Deconectarea completă este arareori posibilă. Însă măcar timp de câteva zile, putem schimba unghiul, putem schimba perspectiva din care ne uităm la viața noastră personală și profesională și putem încerca să învățăm și să ne inspirăm cum să devenim oameni mai buni. Lectură plăcută!

 

Vrei să primești informații relevante despre coaching?