„Avem nevoie de inspirație și de încărcare și de reîncărcare emoțională, avem nevoie să ieșim din șabloane de gândire.”


Între trainer/coach personal și psiholog este o mare diferență. Și între cei doi se află un munte de experiență profesională și alți doi munți de literaturi asimilate – de specialitate și nu doar.  Dacă ar fi să pledezi pentru ideea de coach plecând de la o...

Între trainer/coach personal și psiholog este o mare diferență. Și între cei doi se află un munte de experiență profesională și alți doi munți de literaturi asimilate – de specialitate și nu doar. 

Dacă ar fi să pledezi pentru ideea de coach plecând de la o carte, care ar fi aceasta?

Aș menționa două cărți. Una este o biografie extraordinară, cea a lui Andre Agassi. Mi-a plăcut în mod deosebit această carte pentru că arată cu multă deschidere și autenticitate toate eforturile, semnele de întrebare, îndoielile, trăirile, performanțele, succesul și insuccesul. Se vede clar importanța relației cu antrenorul și ce înseamnă un coach bun, adică acel antrenor care provoacă într-un mod stimulativ, care nu lasă îndoiala să stăruiască, ci invită la reflecție și autodescoperire, pentru ca performanța să apară și să rămână.

Cea de-a doua carte provine tot din domeniul tenisului, o lectură fundamentală pentru cei din zona mea de activitate: Timothy Gallwey scrie „The Inner game of work” după ce prima lui carte,  „The inner game of tennis”, a avut un succes extraordinar schimbând practic paradigma antrenamentului în tenis. Ce spune acesta este că schimbarea este legată de rolul antrenorului: de la a oferi feedback constant și de la a încerca să schimbe din exterior jocul tenismanului în a-i facilita jucătorului, prin întrebări, să descopere singur folosing atât rațiunea cât și emoția și intuiția, care sunt mișcările care îl avantajează, ce rezultate obține făcând singur anumite schimbări, ce anume îl sprijină și ce îl ține pe loc, cum se poate antrena mental pentru a reuși să treacă peste momente dificile.

Această abordare a fost imediat împrumutată și utilizată și de antrenorii de leaderi pentru că așa funcționează și obține performanță ființă umană.

Pare ciudat, dar mă număr printre cei care au învățat foarte greu că „niciodată” e antiteza lui „posibil să…”. Un antrenor de leadership lucrează cu aceste schimbări de optică, pe care uneori le aduce foarte repede în prezent, alteori nu se poate nicicum. Câte lecturi sunt în spatele reușitelor, câtă experiență acumulată în timp?

Aș înclina să spun că 40% este lectura și 60%, practică. Literatura de coaching este destul de bogată, dar nu ne limităm la aceasta. Sunt foarte multe cărți de leadership, cărți despre psihologia cognitiv comportamentală, cărți despre cum ne funcționează creierul, despre cum ne formăm sau scăpăm de anumite obiceiuri care trebuie să fie în lectura unui coach. Pot da câteva exemple pe care eu le-am găsit extrem de relevante:

  • Charles Duhigg, Puterea Obișnuinței: De ce facem ceea ce facem în viață și în afaceri, Editura Publica, București, 2016
  • Alain Cardon, Adevărata artă a unui master coach – Un fel de a fi pus în slujba emergenței, Editura BMI, București, 2015
  • Manfred F.R. Kets de Vries, Mindful leadership coaching – Călătorii către sine, Editura BMI, București, 2017
  • Anthony Tjan, Oameni Buni – Singura decizie de leadership care contează cu adevărat, Editura Publica, București, 2017

Putem face o listă lungă…

Practica însă este definitorie. Altfel, rămâi poate un profesionist bine documentat dar nu devii un partener de transformare. Conectarea personală, prezență, ascultarea de bună calitate sunt cele care fac din tine partenerul care aduce la suprafață acel ceva care va arăta posibilitatea, care va pune acea întrebare ce pune clientul pe gânduri sau îl aduce în în situația să spună: Aha!

Antrenezi oameni care nu au timp de lecturi, în afara celor de specialitate sau n-au timp să meargă (foarte des) la teatru sau la o expoziție de artă. Personal, cred că tocmai aceste activități fac diferența dintre oameni și roboți. Și mai cred că succesul profesional depinde și de existența acestor preocupări. Am sau nu dreptate?

Desigur. Avem nevoie de inspirație și de încărcare și de reîncărcare emoțională, avem nevoie să ieșim din șabloane de gândire. Arta ne ajută. Eu nu sunt o mare consumatoare de expoziții de artă sau teatru. Însă citesc mult, ascult muzica și caut filme de bună calitate, în general mai vechi, deși și o comedie bună, ușoară, câteodată, alimentează nevoia noastră de relaxare și de râs, pur și simplu.

Cel mai la îndemână sunt muzica și lectura. Poți citi oriunde într-un moment de liniște, poți asculta muzica de calitate. Important este să îți oferi șansa de a te rupe din cotidian, din gânduri, din rutina care te ține pe loc în a vedea alte perspective.

Există un trend al lecturilor de genul „Cinci sfaturi care te pot aduce în top 10 oameni de succes”. Nu cred în astfel de soluții, dar te provoc să faci o listă cu cinci cărți pe care le-ai recomanda celei/celui aflat la început de drum în domeniul afacerilor sau antreprenoriatului.

Trendul este de mulți ani și, de fapt, s-a dezvoltat și a avut succes tocmai pentru că oamenii au nevoie de structură și de ceva tangibil. Dacă cele „5 metode pentru…” nu funcționează, poți încerca altele 5, însă știi că ai făcut niște pași, că ești pe drum, psihologic vorbind, ai plecat din punctul în care aveai doar o problemă și ești victima ei.

Metodele sau lectura care capătă alt titlu nu îți oferă nici ea garanția că îți va folosi la ceva. Cu sau fără „5 metode pentru …” pe copertă, cărție ne descriu viața din mai multe perspective, ne ajută să înțelegem lucruri pe care nu am avut ocazia să le trăim, să le experimentăm, sau pe care le-am simțit și acum ni le explicăm.

Alte cinci cărți decât cele pomenite mai sus…

  • Miniobiceiuri – obiceiuri mai mici, rezultate mai mari, Stephen Guise, Editura Publica. O carte de buzunar care te poate ajuta să înțelegi cum să începi să faci sport, să citești, să te lași de fumat, să renunți la ticuri verbale, să fii un om mai bun decât ești azi…
  • Descoperă-ți propriul de ce – Ghid practic pentru că tu și echipa ta să vă găsiți menirea, David Mead, Peter Docker, Simon Sinek. O carte extraordinară pentru a-ți da o direcție de viață în momente în care ai nevoie să îți răspunzi întrebării „De ce…?” Apărută ca o extensie a muncii lui Simon Sinek care a condus la „Modelul celor 3 cercuri de aur” și la cartea „Începe cu DE CE”, echipa de autori translătează totul în termeni mult mai aplicați. Poți folosi această carte pentru tine, pentru echipa ta, pentru compania ta…
  • Principii, Ray Dalio, Editura ACT și Politon, o poveste de viață, o poveste de succes structurată extraordinar într-un manual de integritate.
  • Mindset, Dr. Carol S. Dweck, Editura Curtea Veche. Este o carte despre transformare și despre cum putem face mai bine fața acestei lumi dinamice. Antrenându-ne mintea, schimbându-ne mentalitatea, scăpând de povara efortului și cultivându-ne capacitatea de a face față provocărilor curente.
  • Istoria și arta ceaiului, Laura C. Martin, Editura Baroque Books and Arts, o carte superbă despre un obicei sănătos, delicat și elegant: acela de a bea un ceai de calitate. În plus, este o carte de istorie, economie, cu o scriitură antrenantă.

 

Între „a nu repeta greșeala” și „a învăța din propriile greșeli” ce este recomandat să alegem? 

„A învăța din propriile greșeli” și ale altora. Cărțile ne ajută extraordinar în legătură cu asta, ne dau posibilitatea să reflectăm, să analizăm critic, să decidem ce cale vrem să apucăm și să evităm multe situații care ne pot fi nefavorabile.

 

Interviu publicat pe: http://bookhub.ro/avem-nevoie-de-inspiratie-si-de-incarcare-si-de-reincarcare-emotionala-avem-nevoie-sa-iesim-din-sabloane-de-gandire-madi-radulescu-in-dialog-cu-nona-rapotan/ 

 

Vrei să primești informații relevante despre coaching?