Cu valorile pe masă...


Am reluat de curând sesiunile de coaching cu CP. Am lucrat aproape un an împreună sprijinindu-l să-și construiască și să-și consolideze o echipă care produce rezultate admirabile, într-o fabrică ce a devenit reper în Europa.   Când ne-am cunoscut prima dată...

Am reluat de curând sesiunile de coaching cu CP. Am lucrat aproape un an împreună sprijinindu-l să-și construiască și să-și consolideze o echipă care produce rezultate admirabile, într-o fabrică ce a devenit reper în Europa. Când ne-am cunoscut prima dată mi-a spus: "Am nevoie sa ma sprijini ca oamenii mei să devină mai generoși. Pentru mine generozitatea un element cheie. Dacă nu suntem generoși unii cu alții la locul de muncă, e foarte, foarte greu să reușim să facem față tuturor provocărilor și să dăm ceva de maximă calitate piață." Nu pot spune că m-a luat prin surprindere însă, nu întâlnești de prea multe ori lideri, manageri care, să pornească din capul locului de la o valoare pe care vor să o promoveze și la care să dorească să adere toti oamenii lui. Se face cumva că în procesul de coaching, ajungem invariabil la valori, la lucruri importante pentru sănătatea echipelor. CP Conduce o fabrică într-una dintre cele mai dinamice industrii și oamenii, nu numai că trebuie să livreze performanță și calitate dar, trebuie să se mobilizeze exemplar în situații de criză, și să reacționeze înțelegându-se din ochi.

Deci mă aflam într-o situație valoroasă în sine și m-am bucurat din plin de ea. În afară de sesiunile noastre individuale, am avut câteva sesiuni cu echipa, prezența mea acolo fiind de ghidare a procesului. Și toate aceste întâlniri de echipa au fost construite în jurul a ceea ce era valoros pentru ei toți. Și ușor am reușit să definim un sistem de valori. Țin minte ca au pus pe primul loc "adevarul" apoi "respectul". Și încă una dintre valorile la care s-au oprit a fost "progresul".

Am dezbătut cu ei îndelung, cu exemple și întrebări de clarificare, pentru a-și creea un arsenal complet de exemple și comportamente pe care să le poată explica simplu, la rândul lor, oamenilor din echipe. Operatori, tehnicieni sau ingineri, pentru aceștia, noțiuni precum "adevărul" sau "progresul" ar fi putut de multe ori părea de-a dreptul filosofice, abstracte, sau ar fi avaut pareri greu de aliniat imediat și de aceea, un acord solid în echipa de management a fost obligatoriu.

Între timp, am finalizat procesul de coaching, am mai ținut legătura schimbând impresii și idei despre cum ar putea progresa cu echipa sa, și iată că acum după un an, CP a dorit să reluăm sesiunile. O nouă etapă, cu noi provocări, cu o echipa în care au fost schimbări și care are nevoie de noi imbolduri și îndrumare din partea liderului lor. Și așa ajungem la motivul povestioare mele: la prima noastra "reîntâlnire" CP scoate pe masa lista valorilor. Acelea pe care le lucrasem cu un an în urmă împreună și care am fost pentru el ghid permanent în tot ceea ce-a făcut cu și pentru echipa sa. Și mi-a explicat pe îndelete, unde au făcut progres și unde simte că mai au de lucrat, cum au perceput acest progres și ce înseamnă astăzi pentru ei "adevăr" și "respect" și "progres".

Și recunosc că dacă prima dată m-a surprins atât de plăcut să pornim de la o valoare, acum după mai bine de un an, am avut un sentiment reala împlinire, să văd că tot parcursul său este unul cu adevărat autentic, cu adevărat ancorat în acele valori, și că nu a fost doar un exercițiu intelectual, corporatist. Și mi-am spus încă odată: "ai încredere în procesul de coaching și ai 100% încredere în clientul tău"! Mi-am întărit opinia, când lumea aceasta dinamică, îndoielnică, plină de tot felul de distracții și elemente care ne deviază de la calea pe care o gândim, valorile personale înțelese și traite cu autenticitate sunt o stea călăuzitoare care nu ne poate duce într-o direcție greșită. Indiferent de ecartul de educație, poziție ierarhică, indiferent de mediul din care provii, dacă cel care te conduce te călăuzește având câteva valori fundamentale în deplina coerență cu el însuși, atunci munca și respectiv performanța pe care o generezi prin munca ta vor avea o super valoare.

Vrei să primești informații relevante despre coaching?