De unde ne luăm inspirația? Cărți care merită atenția ta la final de 2022


Ce cărți merită atenția ta la final de 2022? În pragul unui nou început merităm un pic de hrană pentru suflet și reflecție despre cum ne dorim să facem din 2023 un an care să ne împlinească viața. În dinamica și complexitatea actuale, ideea de rezoluție nu mai are sens....

Ce cărți merită atenția ta la final de 2022? În pragul unui nou început merităm un pic de hrană pentru suflet și reflecție despre cum ne dorim să facem din 2023 un an care să ne împlinească viața. În dinamica și complexitatea actuale, ideea de rezoluție nu mai are sens. Ne trebuie însă inspirație și scop, și cărțile rămân în perspectiva mea o sursă bună de conectare la viețile și gândirea altor oameni îmbogățind-o pe a noastră.

Pentru aceia dintre voi care conduc alți oameni sau care se gândesc să facă un pas într-o carieră de leadership, cititul devine una dintre activitățile obligatorii, alături de reflecție. 2022 ne-a pus la încercare mult capacitatea de a rămâne conectați la cei cu care lucram, ne-a pus la încercare capacitatea de a rămâne cu mintea limpede în momentul în care ne-am confruntat, în paralel, cu perspectiva unei crize financiare și cu noutatea unui război, atât de aproape de noi, cu tot ce implică acesta pentru societate și economie. De unde să găsim înțelepciunea de a ne păstra cumpătul și speranța că ne vom descurca între toate acestea dacă nu ne gândim un pic cu mintea noastră și dacă nu ne lăsăm inspirați din gândirea altor oameni, care au fost expuși la experiențe similare nouă și au avut curajul și tăria să scrie despre ele?

De ce ai răsfoi… cărți de citit în 2023

Manual de cultură organizațională – Daniel Coyle. Mic sau mare, antreprenor sau corporație, fiecare ne dorim să creăm o identitate cu care oamenii care vin să lucreze împreună cu noi să rezoneze. Un concept foarte abstract pentru cei mai mulți, cultura locului în care oamenii își petrec cea mai mare parte din viața lor face diferența între loialitate sau fluctuație, între stagnare sau inovare, între armonie sau conflict. Încercăm de multe ori să ne gândim ce este important pentru noi, ce este acceptabil și ce nu, la valori și la cum am putea face aceste concepte abstracte să devină parte din mentalitatea fiecăruia. Este probabil tema universală a oricărui lider. Cartea lui Coyle pe propune o versiune diferită, mai precis, un punct de pornire diferit în construirea unei culturi organizaționale… cultura voastră = acțiunile voastre. O carte practică, o reflecție personală pe care o veți construi pas cu pas citind cartea cu creionul în mâna…

Cum să începi – Michael Bungay Stanier. Pe #MBS cum îi place să se prezinte în social media l-am cunoscut la o conferință de coaching și m-a frapat nu numai naturalețea lui ci și non-conformismul care nu te agresează. A scris mai multe cărți excepționale pentru lideri și coachi și dacă nu v-a picat încă în mănă cartea Capcana sfaturilor, atunci vă rog să o răsfoiți. “Cum să Începi” Este o carte pentru orice vârsta pentru că ”acel ceva care contează”, acel ceva care să fie entuziasmant și palpitant pentru tine și viața ta personală sau profesională, care să fie important și să aibă impact asupra bunăstării emoționale și nu doar acele materiale, acel ceva care să fie îndrăzneț și chiar să te intimideze la început spunându-ți că… ”dacă reușesc asta, ceva important se va întâmpla…”, ei bine, acel ceva nu ține de vârstă, statut sau de educație…

Dacă ai avut realizări și acum e timpul „să urci cel de-al doilea munte” și să te gândești la ce lași în urmă, dacă ești gata să începi și să faci lucruri care contează, așa cum scrie pe site-ul editurii, ei bine, răsfoiește și această care cu creionul în mână.

Creierul ecranului este o a treia recomandare. Suntem dependenți de tehnologie și uneori simțim fizic oboseala prezenței laptopului, a tabletei sau a telefonului în mâna noastră. Sunt dezbateri permanente despre felul în care accesul la informație prin ecranele din jurul nostru influențează dezvoltarea copiilor și modelează aspirațiile sau lipsa de aspirație a acestora. Autorul Anders Hansen, medic psihiatru suedez, nu explică doar ce se întâmplă în creierul nostru de rămâneam vrăjiți de ecrane, ci ne ajută să înțelegem și cum am putea să controlăm mai bine acest fenomen în viața noastră. O carte scrisă accesibil și plăcut.

Ce aș mai răsfoi pe lângă bradul de Crăciun…

Orice biografie a oamenilor pe care îi cunoaștem după realizările lor: mari actori, mari sportivi, lideri care au rămas consecvenți viziunii lor și care au reușit. Poate nu-i apreciem pe toți, însă povestea parcursului lor ne poate da și întări credința că poate fi posibil și pentru noi și am putea înțelege felul în care acești oameni au trecut prin transformarea dată de evenimentele din viața lor. 

În leadership, puterea de a deveni un model de rol și de a rămâne autentic face parte din ingredientele fundamentale de succes. Sunt cărți publicate și în anii trecuți pe care poate n-ați avut ocazia sau timpul să le parcurgeți. Roger Feder, Stanley Gucci (o autobiografie culinară, un unghi nou de a-l privi pe actorul american), Jeff Bezos (în Amazon descătușat), David Chang (Ia o piersică – pentru cei pasionați de gătit), Elton John, Einstein sau Robin Williams.

Cititul este bun pentru că ne ajută să ne îmbunătățim focusul, memoria, empatia, abilitatea noastră de a comunica și, inclusiv, ne ajută să ne alegem cuvintele mai bine și să alegem cuvinte care să ne dea putere, nu care să ne țină pe loc. A sta cu o carte bună, lenevind în vacanță, reduce stresul și ne îmbunătățește sănătatea mentală. Cititul ne ajută, practic, să trăim mai mult și mai bine, ne oferă idei și ne ajuta să începem lucruri noi. Care să conteze.

Articolul original a fost publicat pe Life.ro

Vrei să primești informații relevante despre coaching?