Practica reflectivă a unui coach!


  Fiecare dintre noi, cei care ne-am asumat direcția profesională a coachingului, parcurgem  etape de învățare . Aceste etape, clar definite de ICF în materie de avansarea în competență și numărul de ore de practică necesare pentru a accesa un anumit nivel de...

 

Fiecare dintre noi, cei care ne-am asumat direcția profesională a coachingului, parcurgem etape de învățare. Aceste etape, clar definite de ICF în materie de avansarea în competență și numărul de ore de practică necesare pentru a accesa un anumit nivel de acreditare, în perspectiva mea, pot fi parcurse cu mai multă siguranță de măsura în care reușim să ne dezvoltăm o practică reflexivă adecvată. Și, nu este doar despre obiceiul de a te uita la felul în care te-ai angrenat în procesul de coaching, la felul în care ai respectat parteneriatul sau felul în care sprijinit clientul să găsească propriile răspunsuri. Este, mai ales, despre practica reflectivă în legătură cu filozofia ta de viață care se reflectă direct în filozofia ta de coaching. Avem tendința de a ne dezvolta modelul propriu de coaching pe care învățarea continuă și practica reflectivă îl pot rafina și îmbunătăți continuu. Ajutându-te să progresezi.

În dezvoltarea practicii de coaching avem nevoie de momente de conștientizare ghidată pentru a ne crește capacitatea de a înțelege din ce în ce mai bine competențele de coaching și de a le conștientiza în timp real. De aceea lucrul cu un mentor pentru o profundă înțelegere a nivelului de competență și a ceea ce mai ai de făcut este esențial. E practica reflexivă ghidată cu ajutorul unui supervizor te duce însă mai aproape de tine. De cine ești tu.

Odată cu trecerea timpului și acumularea de experiență, claritatea pe care o dobândești în privința sinelui, în rolul tău de coach, crește. Este o învățare experiențială care urmează etapele descrise de Carroll în ciclul învățării experiențiale dezvoltat pe baza muncii inițiale a lui Kolb (1984). Pe scurt, pornind de la experiența ta propriu-zisă într-o conversație de coaching, pe baza unei practici reflective susținute și a unei autoobservări conștiente, ai posibilitatea de a conceptualiza și de a-ți rafina propriul model de coaching, de a pune mult mai bine cap la cap toate modelele și teoriile care ți-au susținut formarea în decursul anilor și învățarea continuă. Asemenea felului în care creăm responsabilizare clientului pentru punerea în practică a conștientizărilor și răspunsurilor pe care și le ia din sesiunea de coaching pentru a experimenta și a progresa, la fel, în urma practicii reflective și a conceptualizării, vom pune în practică și vom testa aceste concluzii, parcurgând pași către ceea ce se numește ”mastery – masterful coaching”.

Stilul personal al fiecăruia poate fi foarte diferit: nu există rețete prestabilite; din perspectiva mea există doar prezență și parteneriat. Ceea ce însă aduce multă valoare prin practica noastră reflectivă este nivelul de claritate pe care îl deprinzi asupra cine ești tu în rolul tău de coach și în viața ta, ce anume îți dă posibilitatea să acționezi din mindsetul de coaching și din locul acela în care ”e ok să nu știi nimic” minimizând până la anulare, practic, tot ceea ce te-a învățat și ce a modelat societatea la tine până în momentul în care ai ales să devii coach.

Iată câteva întrebări de auto reflecție care pe mine m-au ajutat în decursul practicii:

·         Ce m-a tras la profesia de coach la început și cum a evoluat acest lucru? Ce s-a schimbat?

·         Ce impact sper să am asupra vieții celorlalți?

·         Cine m-a inspirat pe parcurs?

·         Care sunt ideile sau conceptele care m-au influențat cel mai mult în munca mea?

·         Care sunt convingerile mele despre lume?

·         Care sunt convingerile mele despre leadership și care este modelul meu de leadership? În ce fel mă pot influența aceste convingeri în procesul de coaching și în ce situații se activează?

·         Care au fost cărțile care m-au influențat cel mai mult în dezvoltarea mea? Cu ce anume am rezonat în aceste cărți și în ce fel au modelat stilul meu de coaching?

·         Care este relația mea cu puterea și ce anume ar putea dezechilibra parteneriatul?

·         Care este ierarhia valorilor mele?

·         Care sunt convingerile mele personale despre schimbare și învățare?

Desigur ne putem ghida practica reflectivă cu mai multe întrebări. L-am ales pe cele care au venit cel mai des în lista mea de auto-interogare și de care am observat că dacă țin seama îmi permit să rămân loială și etică în parteneriatul de coaching.

Care sunt întrebările tale de reflecție?

  

Sursa: https://coachingfederation.ro/practica-reflectiva-a-unui-coach/

 

Vrei să primești informații relevante despre coaching?