Puterea reflectiei! Gandeste tu!


"Vreau sa stiu care e parerea ta!" Multi dintre cei ce apeleaza la coaching cauta la inceput certitudinea unei solutii venite din exterior, indemnul la actiune ("fa asa...!") si rezultatul atasat acestor indemnuri, cauta mai degraba transferul de infomatie in detrimentul reflectiei proprii. Si...

"Vreau sa stiu care e parerea ta!" Multi dintre cei ce apeleaza la coaching cauta la inceput certitudinea unei solutii venite din exterior, indemnul la actiune ("fa asa...!") si rezultatul atasat acestor indemnuri, cauta mai degraba transferul de infomatie in detrimentul reflectiei proprii. Si le raspund ca nu am un raspuns. Si nu am calitatea din care mi-as putea permite sa le spun ce sa faca! Daca as avea aceasta calitate as avea probabil si alt rol in relatia noastra profesionala, nu acela de coach. As putea fi consilier, coleg cu el, manager sau seful lui, vreun oracol al intelepciunii dar nu coach.

Le spun ca pot impartasi experienta mea. O experienta care a fost relevanta pentru mine, importanta, m-a ajutat, mi-a pus piedici, m-a facut sa ma simt in al noualea cer sau, dimpotriva, m-a tintuit la pamant o perioada, dar este experienta mea. In contextul si situatia mea care nu au legatura directa cu cea pe care mi-o descrie. Dar, pot impartasi toate astea daca vor sa auda povesti de viata. Am multe.

Ca pot impartasi ce am simtit si ce am facut cu emotiile mele. Unele m-au facut sa ma comport admirabil si sa fiu un model pentru oamenii care m-au admirat. Unele m-au facut sa fiu agresiva, defensiva, navalnica, nesuferita si in multe alte feluri la care daca ma uit, uneori ma simt vinovata, alteori rusinata, alteori uimita. Si sunt emotiile mele. Emotiile nu sunt bune sau rele. Sunt pur si simplu emotii cu care am invatat sa traiesc si pe care am invatat sa nu mi le mai neg. Si asta e una din invitatiile pe care i le fac!

Ca pot impartasi ce am citit, ce m-a inspirat, ce am invatat, ce m-a sedus intelectual, ce am conceptualizat eu insami si am extras ca o buna practica in situatii pe care apoi le-am identificat in jurul meu si am incercat sa le replic. Si asta este una dintre invitatii: sa citeasca!

Ca pot invita la lectura, analiza, comparatie, dezbatere, reflectie pe subiecte care tin de actualitatea si de dinamica lumii in care traim, o lume cu valori pe care nu le inteleg intotdeauna.

Dar nimic, nimic din toate acestea nu vor avea valoarea propriei reflectii. Nimeni nu are solutii 100% corecte. Ne construim deciziile dupa criterii de afaceri si criterii personale, imbratisand ratiune cu emotie si punand in balanta rezultatul fata de ideea noastra asupra a ce ar insemna o treaba bine facuta in acel context.

Unul dintre feedbackurile cele mai dese pe care le primesc este ca procesul de coaching aduce claritate. Claritate in viziune, in gandire, structura, clasificare a argumentelor, acceptare a situatiilor si relatiilor, a propriilor emotii. Sunt rezultate remarcabile care ajuta la pasi mici dar siguri intr-o afirmare profesionala si personala pe care si-o doreste clientul de coaching.

Sa ma intorc putin la clientul meu de coaching si la titlul acesti scurte expuneri. Una dintre temele destul de obisnuite de discutie este legata de capacitatea de a motiva sau de a intelege motivatiile oamenilor, lipsa acestora de angajament si de initiativa, lupta cu sentimentul neputintei. Aud de multe ori..."Nu mai stiu ce sa fac...sunt negativisti, sunt inerti...spune-mi cum sa fac!"

Si aici vine invitatia de a gandi cu toate cele trei minti pentru a genera mai multa claritate: 

  • ce spune mintea ta rationala, ce ai putut observa, care sunt situatiile in care ai observat lipsa de motivatie si de initiativa, care sunt comportamentele care tie iti conduc aceasta concluzie a lipsei de angajament, care este frecventa de manifestare a acestor comportamente, la cati din echipa etc. Date, exemple specifice, descrieri de situatii. Pentru a face o analiza cat mai obiectiva si pentru a evita generalizari de genul: toata lumea din echipa mea, intotdeauna, niciodata etc.
  • mintea ta emotionala ce spune? Cum te simti in astfel de situatii, ce iei personal, ce reprezinta pentru tine aparenta lor lipsa de motivatie sau implicare, ce tip de emotie iti starneste asta, cum faci fata acestor emotii, ce consideri ca e o emotie rea, care are un efect negativ asupra ta, interpretarea pe care o dai comportamentelor lor ce efect emotional are asupra ta? Simti ca nu ai putere si autoritate, simti ca nu esti luat in seama, ce simti cand faci aceste afirmatii despre colegii tai si relatia ta cu ei?
  • mintea ta intuitiva ce spune? Intreaga ta experienta, ceva acolo ce nu poate fi definit si descris concret incotro te-ar duce. Ce citesti printre randuri? Daca nu ai avea nici o informatie concreta ce ai face? Ce iti spune bunul tau simt? Caca te-ai ntreba cel mai bun prieten ce i-ai spune? 

Una dintre dificultatile pe care le putem avea in acest proces survine din gandirea liniara. O intrebare dupa alta, un raspuns dupa altul. Invitatia pe care o fac este sa puneti toate raspunsurile la intrebari intr-un plan, ca intr-o pictura, ca obiectele pe o masa, fiecare reprezentand ceva. Sistemic. In acest fel puteti vedea cu mai multa claritate legaturi intre elemente si puteti gasi solutii mai usor. De exemplu, ce legatura este intre emotia voastra generata de faptul ca oamenii par sa nu actioneze atunci cand situatia o cere (deci ii judec ca ar fi neimplicati sau nemotivati) si nevoia voastra de a avea autoritatea recunoscuta? E doar un exemplu. Uneori vedem singuri aceste legaturi. Alteori, de exemplu in procesul de coaching, un partener de dialog care sa te ghideze prin toate aceste componente ale sistemului si care sa observe din exterior aceste componente va poate creste viteza de constientizare, de analiza, de gasire de solutii si intelegere a situatiilor complexe fara a va spune nimic de la el. Nici un sfat, nici un exemplu. Ci doar eliberarea puterii propriei reflectii.

Ce ati putea citi pe aceaste teme:

  • O carte despre coaching, Coaching pentru performanta. John Withmore este considerat parintele coachingului in organizatie si cel care a structurat modelul de coaching GROW, simplu si pragmatic, aplicabil foarte usor in activitatea de zi cu zi a managerilor care doresc sa fie coachi pentru echipele lor: 
  • Intuitia: o carte, asa cum ii spune si numele, despre intuitie si puterea acesteia. In mediul de afaceri de multe ori acoperim si tinem ascunsa intuitia noastra. Ne dorim doar date, fapte si reactii imediate. Acestea doua sunt valoroase si isi cresc valoarea cu cea de a treia latura, cea intuitiva. 
  • Noua stiinta a motivarii, Susan Fowler, o carte despre motivare, o autoare moderna, cu o scriere accesibila si foarte pragmatica: 

Succes! Nu incetati sa reflectati, sa ganditi cu propriul cap, sa luati beneficiul indoielii, sa discutati in mod autentic cu cei din jur, chiar si cu un coach.

 

Articol publicat aici

Vrei să primești informații relevante despre coaching?