Reîncărcarea bateriilor – de ce și cum


Reîncărcarea bateriilor: ce trebuie să facem pentru a ne întoarce din vacanță mai odihniți, mai energici și gata de muncă?   Reîncărcarea bateriilor, cum facem asta? Plec în vacanță în două zile cu promisiunea fermă de a nu verifica emailul și de a...

Reîncărcarea bateriilor: ce trebuie să facem pentru a ne întoarce din vacanță mai odihniți, mai energici și gata de muncă?

 

Reîncărcarea bateriilor, cum facem asta? Plec în vacanță în două zile cu promisiunea fermă de a nu verifica emailul și de a încerca să mă odihnesc și să mă pregătesc pentru toamnă, în adevăratul sens al cuvântului. Să dau voie minții mele să facă loc ideilor și gândurilor creative, mai puțin active și mai puțin orientate către acțiune imediată. Să dau voie să mă reconectez la o viziune pe termen mai lung și să recapăt claritatea a ceea ce-mi doresc pentru următorii ani… Cinci, zece, cinsprezece… Nu e o glumă, putem face asta și puteam creiona un scop pe termen lung, reconectându-ne la noi înșine și la ce este important pentru noi. Și, pentru a face asta posibil, este nevoie de alt ritm. Un ritm mai lent în care gândirea creativă să se poată întâmpla.

Sunt coach, am o muncă frumoasă care mă inspiră, mă obligă să învăț, mă pune în contact cu oameni și cu viețile lor într-un proces de dezvoltare personală și profesională foarte aplicată. Mă pune în contact, în același timp, cu toate dilemele, gândurile și nesiguranțele, mă pune în contact cu aspirațiile sau frustrările celor pe care-i însoțesc în parcursul lor. 

Nevoia de conectare cu sinele nu aparține doar meseriei mele. În munca mea este obligatorie. Sunt foarte multe profesii în care procesul este foarte similar: ești medic, profesor, aviator sau steward, conduci oameni indiferent de specificul companiei, ești antreprenor sau ai ales să lucrezi pe cont propriu. Suntem cu toții într-o mare de emoții punctată din plin cu acțiuni, de multe ori sub presiune, chiar haotice. Vrem să ținem pasul și să ne ferim de tot felul de capcane și de crize, generăm, la rândul nostru, mici crize în jurul nostru și punem presiune într-un fel în care nu ne place să pună alții presiune asupra noastră.

Reîncărcarea bateriilor: Stabilește limitele

Plutește în multe medii presupunerea că, deși pleci în concediu, e normal să fie accesibil pentru anumite situații. Tu spui da, te declari disponibil și, constați apoi că a fi disponibil pentru anumite situații devine a fi disponibil pentru orice fel de situații. Pentru că limitele sunt definite ambiguu. Deci, stabilește întâi limitele.

Am trecut prin asta eu însămi, văd asta la prietenii mei sau la membrii familiei mele, am încălcat eu, uneori, această limită cu colegii și colaboratorii mei. 

O primă condiție pentru a te putea odihni și pentru a-ți putea reîncărca bateriile în vacanță este să te pregătești pentru acest lucru. Este foarte sănătos să te străduiești să lași lucrurile în ordine și să stabilești limite cât mai clare pentru ce poți fi deranjat și pentru ce poate exista așteptarea să răspunzi și să reacționezi și pentru ce nu. În echipa noastră, facem în mod repetat acest lucru de câțiva ani, trecând în calendarul comun perioadele în care ne luăm o vacanță, oricât de scurtă și menționăm clar dacă vom avea sau nu acces la email și pentru ce tip de probleme, care este preferința de comunicare pentru perioada în care lipsim și cum să procedăm, în așa fel încât, să ne respectăm reciproc spațiul personal și să ne dăm voie să ne relaxăm. Când mi s-a exprimat prima dată această cerință am fost ușor luată prin surprindere pentru că aveam despre mine impresia că știu să respect spațiul personal. Și totuși încălcasem această regulă. Strategia s-a dovedit valoroasă și mie a început să-mi cultive disciplina de a reduce tentația să trimit mesaje pe WhatsApp, de exemplu. Dacă știu că mail-ul va fi consultat la întoarcere atunci, îmi vine ușor să pun pe e-mail temele pe care vreau să le dau spre gândire sau în lucru, atunci când colegii mei se întorc. 

O altă disciplină pe care am deprins-o este să mă asigur că las cu foarte multă claritate lucrurile care sunt cu adevărat important să se întâmple, în perioada în care eu lipsesc. Rareori ne luăm o vacanță mai lungă de două săptămâni consecutive. Așa că, hai să ne luăm riscul ca, pentru două săptămâni, să avem încredere în cei cu care lucrăm de atâta vreme că se vor putea descurca, cu atât mai mult cu cât vom lăsa lucrurile clare.

Odihnește-te un pic

Suntem obișnuiți cu un stil de viață activ iar, mie personal îmi plac vacanțele active: să vizitez orașe și să văd oameni, să mănânc din bucătăria locală și să mă bucur, pur și simplu, plimbându-mă pe străzi, zeci de kilometri, fără un scop anume. Ajungem însă în vacanță scurși de energie, cu simplul gând: vreau doar să zac și să dorm. Parcă ne pare rău că risipim cele câteva zile pe care le petrecem cu familia sau cu prietenii. E OK să ne dăm voie câteva zile să dormim atât cât cere corpul să o facă, să stăm un pic cu noi înșine, să ne dăm voie să intrăm în alt ritm. Gândiți-vă cum este o frână bruscă la mașină care încinge discurile de frâna. Cam așa este și cu corpul și mintea noastră când ne dorim să trecem brusc de la o activitate intensă profesională, la una intensă, de data asta personală. Eu una îmi doresc să stau puțin cu căștile în urechi, să ascult o carte pe care mi-am propus să o ascult de mult și nu am avut starea necesară, să mă uit la mare, fără să vorbesc cu nimeni, să mănânc fără nici un program fix atunci când mi-e poftă de ceva bun, mai multe fructe și legume, mai mult pește, să beau mai multă apă.

Exercițiul acesta valoros poate avea loc alături de cei dragi cu care, paradoxal, abia așteptai să petreci mai mult timp și să faci lucruri împreună cu ei. Și acum doar vrei să stai. Exercițiul acesta poate avea loc atât timp cat veți negocia de comun acord spațiul acesta de liniște și de leneveală. 

Dându-i spațiul potrivit, reîncărcarea se petrece rapid și după doar două maxim trei zile vei putea avea o energie mult mai bună pentru o vacanță plină de bucurie și plăcere. Multe dintre gândurile care te preocupau și dimensiunea problemelor se vor estompa. Soluțiile vor începe să-și facă simțită prezența și este foarte posibil ca la întoarcerea din vacanță să ai pe masă viitoare acțiuni care nu-ți ieșeau nici cum în momentul în care erai rupt de oboseală.

Optimist în mijlocul haosului – sau cum să îți păstrezi mințile la locul lor

 

Reîncărcarea bateriilorDansează – cardio cu mult fun

Dacă ați trage cu ochiul în familia noastră, sâmbătă sau duminică dimineață în jurul orei de cafea, ne surprinde că ne apucă dansul punând în Playlistul preferat o muzică antrenantă. A devenit un soi de obicei de care ne amuzăm. Sunt suficiente câteva minute după care te apucă râsul și îți reiei activitățile de weekend însă, vă garantez că te poți simți extraordinar.

Dansul ne ajută să nu ne luăm chiar atât de mult în serios. Eu sunt o persoană care se ia, de obicei, în serios și primesc feedback-ul acesta. Dansul este unul dintre momentele în care mă bucur și mă amuz inclusiv pe seama mea cu foarte multă naturalețe și mă încarcă extraordinar cu energie bună.

O mare parte dintre grijile noastre și din oboseala generată de acestea vine din faptul că proiectăm foarte mult asupra viitorului o listă de potențiale desfășurări ale acțiunilor văzut mai degrabă ca efecte negative sau riscuri. În acel moment, mintea noastră începe să caute după soluții pe care nu mai reușim să le vedem și alimentează toate dozele de pesimism, oricât de puține am avea. Chiar dacă aveți despre voi impresia că sunteți o persoană mai degrabă optimistă, veți constata ușor că acționând mereu cu gândul că lucrurile trebuie făcute ca la carte și că întreaga responsabilitate a lumii stă pe umerii voștri creează, mai degrabă, o stare negativă și nu prea dă posibilitate lucrurilor să se întâmple cu ușurință. În esență, asta face luatul prea în serios. Când dansezi îți permiți să fii și un pic stângaci sau caraghios, să ieși din situație inconfortabilă cu mișcări aparent nenaturale, și care conectează într-un fel natural la acea persoană care știe să glumească și să meargă mai departe bucurându-se de moment. Adică un om creativ.

Fă ordine

Ia-ți câteva ore și fă ordine în dulap. În sertare. În haine și pantofi. Fă ordine în calculator și în căsuța de e-mail. Șterge tot ce este în plus, sortează. Pune deoparte toate hainele care nu te mai încap, sau pe care nu le-ai îmbrăcat în ultimii trei ani, fă un teanc de cărți pe care le-ai citit și pe care ai vrea să le donezi, invită-ți copilul să facă ordine în jucării și să aleagă ce ar vrea să dăruiască altui copil mai puțin norocos. Fă ordine în cămară și du la reciclat toate borcanele goale. Reorganizează rafturile din garaj sau de pe balcon. Fă munca asta intensă, chiar obositoare, timp de câteva ore, dă-ți voie să faci febră musculară. Și dă-ți voie la final să constați și să spui ”Uau…Am reușit să mă deconectez de tot și de toate!”. Pentru că, practica mindfulness-ului activ este una dintre cele mai productive surse de încărcare de energie. Ca să nu mai vorbim de beneficiile practice pe care le-ai genera.

Reîncărcarea bateriilor personale este, în primul rând, o chestiune de voință și de decizie personală. Evident că cei din jur te pot deranja, nu avem niciun control asupra comportamentului altcuiva. Putem avea însă control asupra neliniștii noastre și a freamătului care ne duce cu mâna pe aplicația de e-mail din telefon sau, ne împinge să luăm laptopul cu noi în vacanță deși, știm că am promis celor dragi că timpul le va fi dedicat. Nu pot decât să te invit să alegi corect.

Madi Rădulescu, MCC, MBA, Managing Partner MMM Consulting. Este un facilitator, trainer și coach de echipă experimentat care adună peste 25 ani de experiență de lucru cu leaderi în companii mari, multinaționale. De peste 13 ani este coach executiv și în 2019 i-a fost acordat premiul Gold Coach Award conform Romanian L&D Industry, survey la care au participat peste 570 manageri și specialiști de resurse umane.  

Este pasionată de dezvoltarea leaderilor, de impactul pe care îl poate crea dând acestora acces la perspective multiple, la propriile resurse, sprijinindu-i să iși asume rolul cu încredere întelegându-și propriile valori și credințe. A obținut multiple certificări de coaching, management și leadership, este membru ICF – MCC – Master Certified Coach, cea mai înaltă acreditare globală, consultant certificat pentru metodologiile Persona Global și PerformanSe și a derulat proiecte în multe țări Europene.

Este și soție, și are o fiică. Pasionată de călătorii, îi place să descopere obiceiurile altor culturi. Deviza după care se ghidează este: „Fii mereu cu mintea și cu inima deschise, învață continuu și viitorul se va arăta plin de șanse și oportunități.”

Vrei să primești informații relevante despre coaching?